msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Sałatka z kalafiora.

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Przepis zaczerpnęłam latem z jakiejś broszury kulinarnej.Sałatka jest pyszna.Pasuje do ryb, mięs i dań jarskich.

Sałatka z kalafiora.

Składniki:

Sałatka z kalafiora.

 

 

 

Sposób przygotowania:

Sałatka z kalafiora.
Umyte kalafiory podzielić na niewielkie różyczki.Obgotować w osolonej wodzie ok.5 minut.Odcedzić o ostudzić.Sparzone i obrane ze skórki pomidory pokroić w drobną kostkę.Papryki umyte,pozbawione gniazd nasiennych pokroić w cienkie paski.Natkę opłukać i osuszyć,posiekać.Obrane ząbki czosnku przecisnąć przez praskę.Warzywa zalać octem i olejem,wsypać cukier i sól, zagotować.Dodać kalafior i dusić na niewielkim ogniu ok.30 minut, co jakiś czas mieszając.Wyparzone słoiki napełnić sałatką,zakręcic i odwrócić do góry dnem.Przykryć kocem i zostawić 30 minut.Można je przechowywać całą zimę w chłodnym miejscu.Otrzymamy ok.7 słoików o poj.0,5 litra.

Tagi:

kalafior