Sposób przygotowania:
Sałatka z kalafiora.
Umyte kalafiory podzielić na niewielkie różyczki.Obgotować w osolonej wodzie ok.5 minut.Odcedzić o ostudzić.Sparzone i obrane ze skórki pomidory pokroić w drobną kostkę.Papryki umyte,pozbawione gniazd nasiennych pokroić w cienkie paski.Natkę opłukać i osuszyć,posiekać.Obrane ząbki czosnku przecisnąć przez praskę.Warzywa zalać octem i olejem,wsypać cukier i sól, zagotować.Dodać kalafior i dusić na niewielkim ogniu ok.30 minut, co jakiś czas mieszając.Wyparzone słoiki napełnić sałatką,zakręcic i odwrócić do góry dnem.Przykryć kocem i zostawić 30 minut.Można je przechowywać całą zimę w chłodnym miejscu.Otrzymamy ok.7 słoików o poj.0,5 litra.
Natala1210
Śliweczka
Mikrula
kasik12