aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Sałatka z kapustą pekińską i tuńczykiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Delikatna sałatka z kapusty pekińskiej z wyrazistym posmakiem tuńczyka, a wszystko to okraszone majonezem i co najważniejsze, gdy nie mamy dużo czasu przed przyjazdem gości - jest ekspresowa do przygotowania.

Sałatka z kapustą pekińską i tuńczykiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sałatka z kapustą pekińską i tuńczykiem

 

  • 1 kapusta pekińska
  • 1 czerwona papryka
  • 1 kukurydza konserwowa
  • 1 pomidor
  • 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
  • 5 łyżek majonezu
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Sałatka z kapustą pekińską i tuńczykiem
Kapustę pekińską bardzo drobno kroimy i przerzucamy do miski. Paprykę myjemy, osuszamy i pozbywamy się nasionek. Resztę papryki kroimy w drobną kosteczkę i dorzucamy do kapusty. Kukurydzę odsączamy z zalewy i dorzucamy do miski. Pomidora myjemy i osuszamy. Obieramy ze skórki i kroimy w kosteczkę. Dorzucamy do pozostałych składników sałatki. Następnie dodajemy majonez oraz sól i pieprz. Całość dokładnie mieszamy . Tuńczyka odsączamy z zalewy i rozrywamy na mniejsze kawałki, dodajemy go do sałatki. Całość delikatnie mieszamy, żeby tuńczyk nie rozpadł się za bardzo. Sałatkę odstawiamy na 30 minut, aby składniki przegryzły się, po tym czasie możemy delektować podniebienie jej smakiem. 
Sałatka z kapustą pekińską i tuńczykiem
Do miski wrzucamy drobno pokrojoną kapustę pekińską, oraz pokrojoną w kosteczkę paprykę i odsączoną z zalewy kukurydzę.
Sałatka z kapustą pekińską i tuńczykiem
Następnie dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora.
Sałatka z kapustą pekińską i tuńczykiem
Przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy majonez i mieszamy sałatkę.
Sałatka z kapustą pekińską i tuńczykiem
Na końcu dodajemy odsączonego z zalewy tuńczyka i lekko mieszamy sałatkę, żeby ryba nie ropadła się za bardzo.