Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 267]

Sałatka z kapusty i buraczków (słoiki)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Smaczna sałatka słoikowa, która przygotowana jednorazowo w większej ilości zabili zapasy zimowe i urozmaici posiłki.

Sałatka z kapusty i buraczków (słoiki)

Składniki:

Sałatka z kapusty i buraczków (słoiki)

 

  • 1,5-2 kg kapusty białej
  • 1 kg buraków
  • 1 kg białej cebuli

 

  • 1/2 szkl octu 10%
  • 1 szkl cukru
  • 1 szkl oleju
  • sól do smaku
  • ziele angielskie, liście laurowe, pieprz ziarnisty, gorczyca biała (opcjonalnie)
  • Czosnek do smaku

Sposób przygotowania:

Sałatka z kapusty i buraczków (słoiki)
Kapustę obrać z wierzchniej warstwy, która jest zwiędnięta lub uszkodzona. Resztę kapusty poszatkować dowolnie cienko i przełożyć do dużej miski.

Pokroić w piórka białą cebulę i dodać do kapusty.

Buraki upiec lub ugotować w skórkach, ostudzić i zetrzeć na największych oczkach tarki albo w cienkie paseczki julienne. Połączyć z pozostałymi warzywami.

Z podanych składników ugotować zalewę, gorącą wlać do warzyw i wymieszać. Nakryć i odstawić na całą noc.

Zapakować sałatkę do średnich słoików i zapasteryzować.