kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Sałatka z karmelizowanymi burakami i fetą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Przepyszna sałatka z karmelizowanych buraków w towarzystwie sera feta bedzie doskanałą przystawką lub lekkim daniem dla osób dbających o dietę. Doskonale smakuje, wygląda wykwitnie a nie kosztuje dużo ani pracy ani pieniędzy.

Sałatka z karmelizowanymi burakami i fetą Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Sałatka z karmelizowanymi burakami i fetą

 

 

Sposób przygotowania:

Sałatka z karmelizowanymi burakami i fetą
Buraki gotujemy w łupinkach w osolonej wodzie. Obieramy i kroimy na plastry o grubości 1 cm. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, dodajmy miód i krem balsamiczny. Gdy składniki się połączą układamy plastry buraków i doprawiamy solą i czarnym pieprzem. Przesmażamy z obu stron aż buraki pokryją się glazurą. Sałatę myjemy i rwiemy na mnijesze kawałki. Uk ladamy na telerzach. Buraki układamy na sałecie w formię okręgu. Posrodku układmy duży kawałek fety. Całość polewamy sesem powstałym przy karmelizowaniu buraków. Posypujemy pestami dyni lub połówkami orzechów włoskich.
Sałatka z karmelizowanymi burakami i fetą
Buraki gotujemy w łupinkach w osolonej wodzie. Obieramy i kroimy na plastry o grubości 1 cm.
Sałatka z karmelizowanymi burakami i fetą
Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, dodajmy miód i krem balsamiczny. Gdy składniki się połączą układamy plastry buraków i doprawiamy solą i czarnym pieprzem. Przesmażamy z obu stron aż buraki pokryją się glazurą.