ewaeu

ewaeu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 293]

Sałatka z kaszą gryczaną i rzodkiewką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Doskonała sałatka do pracy. Zabieramy ze sobą w pudełku i jogurt, który dodajemy tuż przed jedzenie. Pyszności.

Sałatka z kaszą gryczaną i rzodkiewką

Składniki:

Sałatka z kaszą gryczaną i rzodkiewką

 

  • 50 g kaszy gryczanej prażonej
  • cebula
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 3 jajka
  • ok 70 g sera mimolette ( podpuszczkowy dojrzewający )
  • mały pęczek szczypiorku drobnego
  • pęczek rzodkiewek

 

Sposób przygotowania:

Sałatka z kaszą gryczaną i rzodkiewką

ETAP 1:

Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Zeszklić na oleju rzepakowym. Dodać kaszę i chwilę prażyć. Dodać wodę i ugotować kaszę. Wystudzić.
Jajka ugotować na twardo. Wystudzić i obrać ze skorupek. Oddzielić żółtka od białek i osobno zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Rzodkiewki umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Szczypiorek umyć, osuszyć i drobniutko pokroić.

Na dno naczynie wyżyć kaszę. Na kaszę wyłożyć białko. Następnie większą część szczypiorku. Na szczypiorek wyłożyć ser. Na ser wyłożyć większą część startej rzodkiewki i na koniec żółtka. Dodać jeszcze jogurt naturalny ze szczyptą soli i pieprzu.
Przykryć jeszcze pozostałym szczypiorkiem i rzodkiewką.

Smacznego.