Sposób przygotowania:
Sałatka z kuskusem, krewetkami i pesto
Kuskus przygotować według przepisu na opakowaniu. Spotkałam się z wieloma sposobami. Co producent to inaczej. Ja wlewam do garnka 400 ml gorącej wody, dodaję łyżkę masła i 250 g kuskusu. Mieszam i przykrywam na 6-7 minut. Po tym czasie odkrywam i delikatnie mieszam, pozostawiam do przestygnięcia.
W tym czasie krewetki podsmażyć na łyżce masła, dodać 2 posiekane ząbki czosnku i odrobinę papryki czerwonej suszonej. Dodać do kuskusu. Pomidorki przekroić na pół. Mozzarellę w drobniejszą kostkę.
Świeżą bazylię opłukać i posiekać. Wszystkie składniki połączyć. Dodać łyżkę pesto z bazylii, sól pieprz, ok 50 ml dobrej oliwy z oliwek. Wymieszać dokładnie. Smacznego.
Ja zawsze robię większą ilość pesto wg tego przepisu: 25 g liści bazylii (1 "doniczka") 1/3 małego ząbka czosnku 25 g (2 łyżki) orzeszków pinii 10 g tartego parmezanu 70 ml oliwy z oliwek sól morska i czarny pieprz do smaku. Wszystkie składniki przełożyć do moździerzu i utrzeć.
W tym czasie krewetki podsmażyć na łyżce masła, dodać 2 posiekane ząbki czosnku i odrobinę papryki czerwonej suszonej. Dodać do kuskusu. Pomidorki przekroić na pół. Mozzarellę w drobniejszą kostkę.
Świeżą bazylię opłukać i posiekać. Wszystkie składniki połączyć. Dodać łyżkę pesto z bazylii, sól pieprz, ok 50 ml dobrej oliwy z oliwek. Wymieszać dokładnie. Smacznego.
Ja zawsze robię większą ilość pesto wg tego przepisu: 25 g liści bazylii (1 "doniczka") 1/3 małego ząbka czosnku 25 g (2 łyżki) orzeszków pinii 10 g tartego parmezanu 70 ml oliwy z oliwek sól morska i czarny pieprz do smaku. Wszystkie składniki przełożyć do moździerzu i utrzeć.