Sposób przygotowania:
Sałatka z leśnym grzybkiem
Grzyba oczyścić, lekko umyć, osuszyć i pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać masło i usmażyć na nim plasterki grzyba. Przysmażyć je trochę mocniej, żeby zrobiły się chrupiące. Oprószyć je solą i pieprzem. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać ze skorupki. Sałatę umyć, lekko osuszyć, porwać na mniejsze kawałki, ułożyć na dużym talerzu (lub na dwóch mniejszych, dzieląc od razu na porcje). Na sałacie rozłożyć pokrojone w ósemki jajka. Na wierzchu rozłożyć przestudzone, chrupiące kawałki grzyba i przekrojone na pół winogrona. Całość lekko oprószyć solą i pieprzem. Olej wymieszać z octem, cukrem i musztardą na gładki sos. Sosem polać sałatkę.