Sposób przygotowania:
Sałatka z łososiem Eli w dwóch wersjachprzygotowanie grzanek
Z chleba odkroić skórki. Miąższ chleba pokroić w kostkę. na patelni roztopić masło, dodać pokrojony chleb i usmażyć grzanki.
przygotowanie składników sałatki
Ser pleśniowy pokroić w kostkę.
przygotowanie składników sałatki cd
Pomidorki umyć, osuszyć i przekroić na połówki.
przygotowanie składników sałatki cd
Jabłuszka kaparowe odsączyć i kilka odłożyć do dekoracji. Resztę przekroić na połówki.
przygotowanie składników sałatki cd
Wędzonego łososia pokroić na mniejsze kawałki.
przygotowanie składników sałatki cd
Roszponkę opłukać i osuszyć.
przygotowanie sałatki
Przygotowane składniki sałatki włożyć do miski.
przygotowanie sosu
Koperek opłukać, osuszyć i pokroić. Do słoika wlać olej i ocet jabłkowy. Dodać cukier puder, koperek, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Słoik zakręcić i energicznie nim potrząsać aż składniki się połączą w emulsję.
przygotowanie tortilli
Tortille podgrzać na suchej patelni i zwinąć w rożki. Końcówki owinąć folią aluminiową.
podawanie sałatki
Do rożków włożyć sałatkę. Resztę sałatki włożyć do kieliszków. Sos wlać do sałatki przed samym podaniem. Smacznego !
gusia1000