eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Sałatka z łososiem Eli w dwóch wersjach

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przygotowałam sałatkę z wędzonym łososiem w dwóch wersjach. Dla męża i syna w tortilli a dla mnie i córki bardziej fit w kieliszkach.

Sałatka z łososiem Eli w dwóch wersjach

Składniki:

Sałatka z łososiem Eli w dwóch wersjach

składniki sałatki

  • 100 g sera z niebieską pleśnią
  • 300 g pomidorków śliwkowych
  • 130 g jabłuszek kaparowych
  • 100 g wędzonego łososia w plastrach
  • 2 duże garście roszpnki

składniki grzanek

sos

dodatki

  • 2 tortille

Sposób przygotowania:

Sałatka z łososiem Eli w dwóch wersjach

przygotowanie grzanek

Sałatka z łososiem Eli w dwóch wersjach
Pokrojony miąższ chleba usmażyć na maśle.

Z chleba odkroić skórki. Miąższ chleba pokroić w kostkę. na patelni roztopić masło, dodać pokrojony chleb i usmażyć grzanki.

przygotowanie składników sałatki

Sałatka z łososiem Eli w dwóch wersjach
Pokroić w kostkę ser z niebieską pleśnią.

Ser pleśniowy pokroić w kostkę.

przygotowanie składników sałatki cd

Sałatka z łososiem Eli w dwóch wersjach
Umyte i osuszone pomidorki przekroić na połówki.

Pomidorki umyć, osuszyć i przekroić na połówki.

przygotowanie składników sałatki cd

Sałatka z łososiem Eli w dwóch wersjach
Odsączone jabłuszka kaparowe przekroić na połówki.

Jabłuszka kaparowe odsączyć i kilka odłożyć do dekoracji. Resztę przekroić na połówki.

przygotowanie składników sałatki cd

Sałatka z łososiem Eli w dwóch wersjach

Wędzonego łososia pokroić na mniejsze kawałki.

przygotowanie składników sałatki cd

Sałatka z łososiem Eli w dwóch wersjach

Roszponkę opłukać i osuszyć.

przygotowanie sałatki

Sałatka z łososiem Eli w dwóch wersjach

Przygotowane składniki sałatki włożyć do miski.

przygotowanie sosu

Koperek opłukać, osuszyć i pokroić. Do słoika wlać olej i ocet jabłkowy. Dodać cukier puder, koperek, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Słoik zakręcić i energicznie nim potrząsać aż składniki się połączą w emulsję.

przygotowanie tortilli

Tortille podgrzać na suchej patelni i zwinąć w rożki. Końcówki owinąć folią aluminiową.

podawanie sałatki

Do rożków włożyć sałatkę. Resztę sałatki włożyć do kieliszków. Sos wlać do sałatki przed samym podaniem. Smacznego !