Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Książka Kucharska: Cytrusowe sałatki

Sałatka z mandarynką i pieczarką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Sałatka z roszponką, pieczarką i mandarynką z lekkim sosem musztardowo-balsamicznym.

Sałatka z mandarynką i pieczarką

Składniki:

Sałatka z mandarynką i pieczarką

 

  • 1 garść roszponki
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 jabłka
  • 1/3 puszki kukurydzy
  • 1 duża pieczarka
  • 1 duża mandarynka
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka ciemnego octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 4 łyżeczki oleju

Sposób przygotowania:

Sałatka z mandarynką i pieczarką
Sałatę umyć i lekko osuszyć. Jabłko obrać, pozbawić gniazda nasiennego i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i również pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć. Surową pieczarkę pokroić w cieniutkie półplasterki. Do sałaty dodać jabłko, cebulę, kukurydzę i pieczarkę. Mandarynkę obrać ze skórki, a następnie obrać też z białej błonki. Cząstki mandarynki dodać do pozostałych składników. Wszystko lekko oprószyć solą i pieprzem. Olej przelać do szklanki. Dodać do niego ocet, cukier i musztardę, wymieszać na gładki sos. Przygotowany sos dodać do sałatki i lekko wymieszać.