Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Sałatka z marynowanymi grzybami i jajkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Sałatka z jajkami i marynowanymi grzybkami- na wielkanocny stół, ale i bez specjalnej okazji- prosta, szybka i smaczna.

Sałatka z marynowanymi grzybami i jajkami

Składniki:

Sałatka z marynowanymi grzybami i jajkami

 

 

  • 1 słoiczek (o pojemności 250 ml) marynowanych grzybów- najlepiej prawdziwków

 

  • 20 dag drobiowej szynki

 

  • 2 małe cebule

 

  • 4 łyżki majonezu

 

  • 2 łyżki sosu wiosennego z koperkiem

 

  • 3 łyżki drobno siekanego koperku

 

  • 3 łyżki drobno siekanego szczypiorku

 

 

Sposób przygotowania:

Sałatka z marynowanymi grzybami i jajkami
Jajka gotujemy na twardo, ocedzamy, hartujemy zimną wodą i obieramy ze skorupek. Cebulę obieramy, siekamy w drobną kostkę. Umieszczamy na sitku i sparzamy wrzącą wodą, odstawiamy do odsączenia. Szynkę i jajka również siekamy w drobno kostkę. Grzyby odcedzamy z zalewy, przepłukujemy zimną wodą, kroimy w kostkę. Do miski wrzucamy pokrojoną cebulę, grzyby, szynkę oraz 3/4 jajek, a także po 2 łyżki koperku i szczypiorku. Dodajemy majonez oraz sos z koperkiem, dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku pieprzem oraz opcjonalnie solą. Sałatkę przekładamy do przezroczystej miseczki. Posypujemy pozostałymi jajkami oraz koperkiem i szczypiorkiem.