Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Sałatka z Montmartre

         
ocena: 3/5 głosów: 3

Pokrajać boczek w grubą kostkę, rzucić na gorącą wodę na 2 minuty, osuszyć i

Sałatka z Montmartre

Składniki:

Sałatka z Montmartre

 

  • duża główka sałaty fryzowanej
  • 250 g chudego boczku wędzonego
  • 1/2 bułki wrocławskiej
  • 4 ząbki czosnku
  • 250 g sera gruyere lub ementalskiego
  • Sos vinaigrette:
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 5 łyżek oliwy
  • 1-2 łyżki octu winnego
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Sałatka z Montmartre
Pokrajać boczek w grubą kostkę, rzucić na gorącą wodę na 2 minuty, osuszyć i przyrumienić na patelni - zachować gorący. Bułkę pokrajać w okrągłe plasterki, przesmażyć na patelni i natrzeć czosnkiem. Ser pokrajać na sześciany 2x2x2 cm. Przygotować sos vinaigrette :do miski włożyć musztardę, sól, pieprz, wlać ocet, następnie po trochu olej. Całość ubijać widelcem na jednolitą masę. Wymieszac sałatę z sosem, ubrać boczkiem i kostkami sera, grzanki podać do sałaty. Taka sałatka moze latem stanowić danie kolacyjne.