Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 419]

Sałatka z ogórkiem i kurkumą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 18
  • KALORIE: 120
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Marynowane ogórki z kurkumą, smakują przepysznie a to wszystko zawdzięczamy aromatycznej przyprawie. Kurkuma to przyprawa, której właściwości od dawna wykorzystuje się w kuchni, jak również w medycynie. Właściwości kurkumy docenia się przede wszystki

Sałatka z ogórkiem i kurkumą

Składniki:

Sałatka z ogórkiem i kurkumą

 

Sposób przygotowania:

Sałatka z ogórkiem i kurkumą

I

Sałatka z ogórkiem i kurkumą
Przygotowanie warzyw, myjemy, obieramy i kroimy.

1. Ogórki myjemy, osuszamy, obieramy i kroimy w grubsze plastry.

2. Cebulę obieramy, kroimy w krążki.

3. Marchew obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczach.

5. Wszystkie składniki: ogórki, marchew, cebulę, kurkumę, sól, mieszamy dokładnie w misce i odstawiamy na 2 godziny, żeby puściły sok.

II

Sałatka z ogórkiem i kurkumą
układanie warzyw w słoiki.

6. Po 2 godz. przekładamy warzywa do słoików.

III

Sałatka z ogórkiem i kurkumą
zalewanie warzyw zalewą

Składniki na zalewę gotujemy, po ugotowaniu zalewamy warzywa w słoikach i szczelnie zamykamy słoiki.

8. Pasteryzujemy w rozgrzanym piekarniku przez około 10-12 minut w 180 °C.

9. Słoiki wyjmujemy dopiero aż piekarnik ostygnie, nie wolno w tym czasie otwierać drzwiczek. Następnie odwracamy słoiki do góry dnem i studzimy. Po ostudzeniu możemy ułożyć w spiżarce.

IV

10. Gotowe, smacznego.