Sposób przygotowania:
Sałatka z ogórków w sosie musztardowym
Ogórki obrać i pokroić na małe kawałki jeśli są przerośnięte to wydrążyć środki (ogórków ma być 3 kg obranych już). Cukinie i paprykę umyć i też pokroić na mniejsze kawałki.Pokrojone warzywa wymieszać z dwiema łyżkami soli i odstawić na 3-4 godziny, aby puściły sok. Do wysokiego garnka wlać wodę ,ocet dodać cukier,musztardę i przyprawy.Zalewę doprowadzić do wrzenia i gotować przez około 10 minut.Dodać warzywa bez soku i ponownie zagotować .Od zagotowania się warzyw gotować kolejne 10 minut.Do czystych słoików powkładać warzywa z zalewą i zakręcić zakrętkami .Słoiki pasteryzować przez około 10 minut.Wyjąć i odwrócić do góry dnem .Tak zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.( Tak jest najlepiej robić z każdymi przetworami).