Aga Z.

Aga Z.

Szef Kuchni
[Przepisów: 124]

Sałatka z oliwkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Sałatka z oliwkami- śródziemnomorski smak

Sałatka z oliwkami

Składniki:

Sałatka z oliwkami

 

  • 1 główka sałaty
  • 50 g oliwek czarnych
  • 1 ogórek
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 4 kromki chleba
  • 8 kulek sera mozzarella
  • 6 łyżek oliwy
  • 2 łyżki octu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • sól
  • pieprz
  • oliwa

Sposób przygotowania:

Sałatka z oliwkami
Liście sałaty porozrywać na niewielkie kawałki i ułożyć w salaterce. Rzodkiewki i ogórki pokroić w plasterki. Dodać wszystko do sałaty. Szczypiorek drobno poszatkować. Z chleba usunąć skórkę. Miękisz pokroić w kostkę. Przysmażać na dużej ilości silnie rozgrzanej oliwy na zloty kolor (ok. 5 min). Dodać do pozostałych składników. Dodać kulki mozzarelli. Oliwę połączyć z
solą, pieprzem, musztardą. Wymieszać i odstawić na 3 min. Sosem polać sałatkę, posypać szczypiorkiem.