Sposób przygotowania:
salatka z osmiornicy fioletowej
osmiornice gotowac min 1h w garnku z woda i cebula cala w srodku. przygotowac sos- 2 lyzki oleju, szczypta soli, sok z 1/2 cytryny, szczypta pieprzu i 2 szczypty tymianku w garnuszku zagotowac wode.wrzucic pomidorki i sparzyc je. potem zdjac skorke i pokroic w kostki. cukinie kroje w kostki, wyrzucajac czesc srodkowa. na patelni wrzucic czosnek (1 zabek), smazyc 1 min, potem wyjac czosnek. wrzucic na patelnie cukinie i na duzym ogniu gotowac 5 min. dodac tymianek i malutko wina bialego. obrac osmiornice- najpierw odkrajam nogi i zdejmuje z nich skore nozem( ta fioletowa) oprocz tych miejsc z wypustkami okraglymi- te miejsca zostawiam bez obrania. potem obieram tulow osmiornicy i odwlok (zdejmuje fioletowa czesc). kroje osmiornice w kostki. dodaje do niej sos (przepis na sos podalam na poczatku) na talerzyk klade pod spod cukinie, na wierzch osmiornice a wokol pomidorki. pychotaaaa
Tit