ewonza

ewonza

Kuchcik
[Przepisów: 2]

salatka z osmiornicy fioletowej

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

osmiorniczke polac sosem, polozyc na talerzu przygotowane cukinie, na wierzch osmiorniczke a wokol pomidorki

salatka z osmiornicy fioletowej

Składniki:

salatka z osmiornicy fioletowej

 

  • osmiorniczka fioletowa
  • cebula
  • 1/2 cytryny,
  • sol, pieprz, tymianek
  • pomidorki (najlepiej male, ale moga byc tez normalne)- ok.8 malych lub 2 duze
  • czosnek - 1 zabek
  • ok 3 cukinie
  • pol szklanki wina bialego

Sposób przygotowania:

salatka z osmiornicy fioletowej
osmiornice gotowac min 1h w garnku z woda i cebula cala w srodku. przygotowac sos- 2 lyzki oleju, szczypta soli, sok z 1/2 cytryny, szczypta pieprzu i 2 szczypty tymianku w garnuszku zagotowac wode.wrzucic pomidorki i sparzyc je. potem zdjac skorke i pokroic w kostki. cukinie kroje w kostki, wyrzucajac czesc srodkowa. na patelni wrzucic czosnek (1 zabek), smazyc 1 min, potem wyjac czosnek. wrzucic na patelnie cukinie i na duzym ogniu gotowac 5 min. dodac tymianek i malutko wina bialego. obrac osmiornice- najpierw odkrajam nogi i zdejmuje z nich skore nozem( ta fioletowa) oprocz tych miejsc z wypustkami okraglymi- te miejsca zostawiam bez obrania. potem obieram tulow osmiornicy i odwlok (zdejmuje fioletowa czesc). kroje osmiornice w kostki. dodaje do niej sos (przepis na sos podalam na poczatku) na talerzyk klade pod spod cukinie, na wierzch osmiornice a wokol pomidorki. pychotaaaa

Tagi:

cukinia