Lady Marmolada

Lady Marmolada

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1098]

Sałatka z owoców morza

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Sałatka z owoców morza

Sałatka z owoców morza

Składniki:

Sałatka z owoców morza

 

  • 40 dag krewetek, oczyszczonych
  • 40 dag kalmarów, oczyszczonych i pokrojonych
  • ½ papryki, pokrojonej
  • ½ cebuli, pokrojonej w piórka
  • 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 7 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka imbiru, startego
  • 2 łyżeczki słodkiego sosu chili
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Sałatka z owoców morza

Na patelni rozgrzewamy masło i 2 łyżki oliwy, smażymy krewetki z czosnkiem przez 5 minut, dodajemy kalmary i smażymy jeszcze 3-4 minuty, studzimy. Mieszamy sok z cytryny z sosem sojowym, pozostałą oliwą, imbirem, sosem chili, solą i pieprzem. Powstały sos mieszamy z krewetkami, kalmarami, papryką i cebulą.


Tagi:

sosy krewetki