SUPERPRZEPIS

Sałatka z panierowanymi szparagami

  • 4
         
ocena: 5/5 głosów: 4
Sałatka z panierowanymi szparagami

Smaczna wiosenna sałatka, która łączy w sobie trzy smaki: słony, słodki i korzenny.

Składniki:

Sałatka z panierowanymi szparagami

 

  • Składniki na 2 porcje sałatki:

 

  • 2 garści roszponki
  • 8 białych szparagów
  • 2 łyżki sera pleśniowego gorgonzola
  • 1 gruszka

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Sałatka z panierowanymi szparagami
Szparagi umyć, odłamać twarde końce. Jajko rozmącić widelcem i przyprawić solą i pieprzem. Każdego szparaga moczyć w jajku,a później obtoczyć w bułce tartej. Tak przygotowane szparagi usmażyć na złoty kolor. Trzeba uważać przy przewracaniu- można uszkodzić panierkę. Roszponkę opłukać wodą i rozłożyć na dwa talerze. Gruszkę umyć, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w cienkie plasterki. Na roszponce ułożyć gruszkę i szparagi (trochę przestudzone), położyć kawałki sera. Można jeszcze skropić oliwą. Smacznego !!!