Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Sałatka z piekielnie kokosową krewetką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszna sałatka ze słodko- ostrymi krewetkami

Sałatka z piekielnie kokosową krewetką Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Sałatka z piekielnie kokosową krewetką

 

  • 5 dag rukoli
  • 5 dag mixu sałat z buraczkiem
  • 10 dag pomidorków koktajlowych lub cherry
  • 10 dag melona
  • 10-12 ugotowanych krewetek (o rozmiarze 31/40)
  • 1 białko jaja
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
  • 1/2 łyżeczki chili
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 4 łyżki octu winnego
  • 1/2 łyżki miodu
  • sól
  • pieprz kolorowy
  • opcjonalnie listki mięty do dekoracji

Sposób przygotowania:

Sałatka z piekielnie kokosową krewetką
Do białka jaja dodajemy chili i lekko ubijamy. Panierujemy krewetki w białku, a następnie wiórkach kokosowych. Układamy na papierze do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 4-5 minut (aż ładnie się przyrumienią). Do rukoli dodajemy mix sałat oraz pokrojone na pół pomidorki. Olej mieszamy z octem i miodem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sosem zalewamy warzywa, dokładnie mieszamy. Mango obieramy ze skórki, usuwamy pestki, kroimy w cienkie paseczki. Przybieramy sałatkę. Posypujemy odrobiną świeżo zmielonego kolorowego pieprzu. Na wierzchu ukladamy krewetki. Możemy przybrać listkami świeżej mięty.
Sałatka z piekielnie kokosową krewetką
Do białka jaja dodajemy chili i lekko ubijamy. Panierujemy krewetki w białku, a następnie wiórkach kokosowych. Układamy na papierze do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 4-5 minut (aż ładnie się przyrumienią).
Sałatka z piekielnie kokosową krewetką
Do rukoli dodajemy mix sałat oraz pokrojone na pół pomidorki.
Sałatka z piekielnie kokosową krewetką
Olej mieszamy z octem i miodem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sosem zalewamy warzywa, dokładnie mieszamy. Mango obieramy ze skórki, usuwamy pestki, kroimy w cienkie paseczki. Przybieramy sałatkę.