Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1089]

Sałatka z rukolą, owocami i serem pleśniowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Rukola, ser pleśniowy i owoce to trio, które już dawno podbiło moje serce. Taka sałatka - z truskawkami, borówkami i gruszką - genialnie odświeża i doskonale osłodzi nam ostatnie ciepłe dni.

Sałatka z rukolą, owocami i serem pleśniowym

Składniki:

Sałatka z rukolą, owocami i serem pleśniowym

 

  • 70 g rukoli
  • 100 g sera pleśniowego lazur niebieski
  • kilkanaście truskawek
  • 1 duża gruszka
  • 2 garście borówek

Dressing:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • płaska łyżeczka musztardy dijon
  • czubata łyżeczka miodu płynnego
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Sałatka z rukolą, owocami i serem pleśniowym

ETAP 1:

Sałatka z rukolą, owocami i serem pleśniowym
Rukolę myjemy, osuszamy i przekładamy do salaterki

Rukolę myjemy, osuszamy i przekładamy do salaterki.

ETAP 2:

Sałatka z rukolą, owocami i serem pleśniowym
Do rukoli dodajemy owoce, m.in. truskawki...

Owoce myjemy i osuszamy.
Truskawki pozbawione szypułek kroimy w ćwiartki.
Obraną gruszkę kroimy w kostkę.

ETAP 3:

Sałatka z rukolą, owocami i serem pleśniowym
a także borówki i gruszkę. Całość łączymy z serem i dressingiem.

Do rukoli dodajemy owoce: truskawki, borówki i gruszkę oraz ser lazur pokrojony w kostkę.
Przygotowujemy dressing, łącząc ze sobą oliwę, musztardę, miód, sól i pieprz. Dressing dodajemy do sałatki bezpośrednio przed podaniem, mieszamy.