Aga Z.

Aga Z.

Szef Kuchni
[Przepisów: 124]

Sałatka z ryżu i Kasslera

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Sałatka z ryżu i Kasslera- peklowana, wędzona wieprzowina

Sałatka z ryżu i Kasslera

Składniki:

Sałatka z ryżu i Kasslera

 

  • 125 g długoziarnistego ryżu
  • Sól
  • 100 g Kasslera (peklowana, wędzona wołowina), grube plastry
  • Masło – łyżka stołowa
  • Pół ogórka
  • Pół zielonej papryki
  • 1 pomidor
  • Ocet winny, biały – 2 łyżki
  • Olej sojowy – 3 łyżki
  • Curry – 1 łyżeczka
  • Chili – odrobina
  • Ząbek czosnku
  • 50 g czarnych oliwek
  • 1 łyżka listków natki pietruszki

 

Sposób przygotowania:

Sałatka z ryżu i Kasslera
Ryż ugotować. Kassler pokroić w kostkę i smażyć na maśle. Ogórek pokroić na małe kawałki, paprykę bez pestek i pomidora to samo. Ocet zmieszać z olejem sojowym z solą, curry i chili oraz wyciśnięty na prasie czosnek. Sos wymieszać z ryżem, poczekać 10 minut. Później dodać do tego Kasslera i warzywa. Ozdobić oliwkami i pietruszką.

Tagi:

ryż wołowina