Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Sałatka z ryżu, papryki i szynki.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Zamiast szynki można dodać kiełbasę lub pieczone mięso.

Sałatka z ryżu, papryki i szynki.

Składniki:

Sałatka z ryżu, papryki i szynki.

 

  • ryż 20 dag
  • kostka rosołowa 2 szt
  • papryka kolorowa 3 szt
  • szynka wiejska 25 dag
  • pieczarki marynowane 1 szkl
  • pomidory koktajlowe 10 szt
  • cebula dymka 5 szt
  • oliwa 4 łyżki
  • musztarda 1 łyżka
  • cukier do smaku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Sałatka z ryżu, papryki i szynki.
Ryż ugotować w wodzie z dodatkiem kostki rosołowej, odcedzić, ostudzić. Pieczarki osączyć z zalewy, pokroić w kostkę. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w cienkie słupki. Cebulę drobno posiekać razem ze szczypiorem. Pomidory umyć, pokroić na połówki. Szynkę pokroić w kostkę. Oliwę wymieszać z musztardą, przyprawić solą, pieprzem i cukrem. Wszystkie składniki włożyć do salaterki, polać sosem z oleju i musztardy, wymieszać. Odłożyć na 10-15 minut.