Sposób przygotowania:
Sałatka z tofu i mango
Czosnek obrać, zmiażdżyć. Tofu pokroić w średnią kostkę. Starannie połączyć imbir, sos sojowy, czosnek i ocet ryżowy, do marynaty dodać pokrojone tofu, delikatnie wymieszać, przykryć, odstawić na 15 minut. Mango obrać, pokroić w plasterki. Cebulę dymkę razem ze szczypiorem pokroić ukośnie na kawałki długości około 2cm. Kawałki tofu wyjąć z marynaty, odsączyć, marynatę zachować. Na patelni rozgrzać mocno olej sojowy, smażyć tofu na rumiano. Zawinąć w folię, trzymać w cieple. Na tą samą patelnię wrzucić cebulę dymkę oraz orzechy, przesmażyć mieszając. Dodać plasterki mango i ponownie krótko przesmażyć. Salaterkę wyłożyć sałatą, na liściach położyć tofu. Dodać cebulę, orzechy i mango. Do zachowanej marynaty wlać 2 łyżki stołowe wody, wymieszać, raz zagotować, w miarę potrzeby poprawić smak sosu niewielką ilością płynnego miodu. Gorącym sosem polać sałatkę i jeszcze ciepłą podawać.