misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Sałatka z tofu i mango

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

podawać sałatkę polaną sosem....

Sałatka z tofu i mango

Składniki:

Sałatka z tofu i mango

 

  • tofu 10-15 dag
  • cebulki dymki 4-5 szt
  • mango
  • czosnek 1 ząbek
  • orzechy laskowe posiekane 2 łyżki•olej sojowy 2 łyżki
  • sos sojowy jasny 2 łyżki
  • woda 2 łyżki
  • ocet ryżowy 1 łyżka
  • straty korzeń imbiru 1 łyżeczka
  • liście sałaty

Sposób przygotowania:

Sałatka z tofu i mango
Czosnek obrać, zmiażdżyć. Tofu pokroić w średnią kostkę. Starannie połączyć imbir, sos sojowy, czosnek i ocet ryżowy, do marynaty dodać pokrojone tofu, delikatnie wymieszać, przykryć, odstawić na 15 minut. Mango obrać, pokroić w plasterki. Cebulę dymkę razem ze szczypiorem pokroić ukośnie na kawałki długości około 2cm. Kawałki tofu wyjąć z marynaty, odsączyć, marynatę zachować. Na patelni rozgrzać mocno olej sojowy, smażyć tofu na rumiano. Zawinąć w folię, trzymać w cieple. Na tą samą patelnię wrzucić cebulę dymkę oraz orzechy, przesmażyć mieszając. Dodać plasterki mango i ponownie krótko przesmażyć. Salaterkę wyłożyć sałatą, na liściach położyć tofu. Dodać cebulę, orzechy i mango. Do zachowanej marynaty wlać 2 łyżki stołowe wody, wymieszać, raz zagotować, w miarę potrzeby poprawić smak sosu niewielką ilością płynnego miodu. Gorącym sosem polać sałatkę i jeszcze ciepłą podawać.