kasia2201

kasia2201

Szef Kuchni
[Przepisów: 110]

Sałatka z tuńczykiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Posiekanymi i uprażonymi bez tłuszczu na patelni orzechami można wzbogacić sałatkę.

Sałatka z tuńczykiem

Składniki:

Sałatka z tuńczykiem

 

  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1/2 pora (zielonej części)
  • 2 awokado
  • czerwony pieprz
  • 2-3 gałązki koperku
  • świeżo wyciśnięty sok z 1 cytryny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

 

Sposób przygotowania:

Sałatka z tuńczykiem
Tuńczyka dokładnie osączyć z zalewy, najlepiej na sitku, rozdrobnić widelcem na mniejsze kawałki, przełożyć do miseczki. Awokado obrać, przekroić na połówki, usunąć pestki, a miąższ pokroić w dosyć dużą kostkę. Następnie skropić świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny. Por oczyścić. pociąć w grube, skośne plasterki. Gałązki koperku opłukać zimną wodą, osuszyć, część odłożyć do dekoracji, a resztę posiekać. Do miseczki z tuńczykiem wrzucić pokrojone awokado, por oraz koperek. Całość dokładnie wymieszać. Opószyć czerwonym pieprzem i skropić oliwą. Udekorować odłożonym wcześniej koperkiem, ewentualnie natką pietruszki.