dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Sałatka z tuńczykiem i oliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Kto lubi smak czarnych i zielonych oliwek połączony z tuńczykiem konserwowym, to na pewno polubi tę sałatkę.

Sałatka z tuńczykiem i oliwkami

Składniki:

Sałatka z tuńczykiem i oliwkami

 

  • 200 g makaronu np. kokardki
  • 1 puszka tuńczyka w kawałku w sosie włąsnym
  • 1 ogórek zielony
  • 1 pomidor
  • 1/2 szkl czarnych oliwek
  • kilka zielonych oliwek nadziewanych papryką
  • 2 łyżki kaparów
  • 1/2 cytyna
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Sałatka z tuńczykiem i oliwkami
Makaron gotujemy w osolonej wodzie, a następnie studzimy. Pomidor parzmy, ściągamy skórkę, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Ogórek obieramy ze skórki i również kroimy w kostkę. Makaron, pomidor, ogórek, oliwki, kapary mieszamy ze sobą. Dodajemy rozdrobniony widelcem tuńczyk i ponownie delikatnie mieszamy. Z octu, soku z cytryny, oliwy i musztardy ukręcamy sos. Przygotowaną sałatkę polewamy sosem i przyprawiamy solą i pieprzem do smaku, a następnie delikatnie mieszamy. Przed podaniem sałatkę schładzamy w lodówce. Smacznego.