Sposób przygotowania:
Sałatka z wędzonym pstrągiem i grzankami
Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Dodać do niego 3 łyżki oliwy, sól, pieprz i zioła prowansalskie. Bułkę pokroić w kostkę, zanurzyć w marynacie. Przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną folią aluminiową i piec do zrumieniena grzanek. Odstawić. Sałatę umyć, osuszyć, porwać na kawałki. Przełożyć do miski. Pstrąga pokroić na kawałki. Cebulę obrać i pokroić na plasterki. Pomidorki umyć i przekroić na połówki, wraz z pstrągiem i cebulą dodać do sałaty. Oliwę połączyć z sokiem cytrynowym, dodać trochę soli i pieprzu, dokładnie połączyć. Utworzonym sosem polać sałatkę, wymieszać. Pieprz utłuc w możdzierzu, posypać sałatkę. Całość posypać grzankami i posiekaną natkę.