Sposób przygotowania:
Sałatka ze szparagami i kaszą pęczakETAP 1:
Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe końcówki, gotujemy w osolonym wrzątku z odrobiną cukru, aż będą miękkie (ok. 10 minut). Najlepiej wykorzystać do tego celu specjalny, wysoki garnek do gotowania szparagów.
ETAP 2:
Kaszę pęczak gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Paprykę myjemy i kroimy w kostkę.
ETAP 3:
Szparagi kroimy na mniejsze kawałki.
Przestudzoną kaszę łączymy z papryką i szparagami.
ETAP 4:
Szynkę kroimy w kostkę.
Kukurydzę odsączamy z zalewy.
Szynkę i kukurydzę łączymy z resztą składników.
ETAP 5:
Ogórki kwaszone kroimy w kostkę, dodajemy do pozostałych składników.
Do sałatki dodajemy majonez, mieszamy. Sałatkę doprawiamy solą i pieprzem.