Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Sałatka ze szparagami i kaszą pęczak

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sezon na szparagi trwa w najlepsze, więc polecam wykorzystać te zdrowe warzywa chociażby do sałatki. Oto pomysł na smaczny posiłek pełen witamin i błonnika.

Sałatka ze szparagami i kaszą pęczak

Składniki:

Sałatka ze szparagami i kaszą pęczak

 

  • kasza pęczak - 100 g
  • szparagi zielone - 1/2 pęczka
  • szynka - ok. 7 dag
  • kukurydza konserwowa- mała puszka
  • czerwona papryka - 1 szt.
  • ogórki kwaszone - 5-6 szt.
  • majonez - 3-4 łyżki
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Sałatka ze szparagami i kaszą pęczak

ETAP 1:

Sałatka ze szparagami i kaszą pęczak
Szparagi gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku z odrobiną cukru

Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe końcówki, gotujemy w osolonym wrzątku z odrobiną cukru, aż będą miękkie (ok. 10 minut). Najlepiej wykorzystać do tego celu specjalny, wysoki garnek do gotowania szparagów.

ETAP 2:

Sałatka ze szparagami i kaszą pęczak
Kaszę pęczak gotujemy wg przepisu na opakowaniu, paprykę kroimy w kostkę

Kaszę pęczak gotujemy według przepisu na opakowaniu.

Paprykę myjemy i kroimy w kostkę.

ETAP 3:

Sałatka ze szparagami i kaszą pęczak
Szparagi kroimy na nieduże kawałki, łączymy z kaszą i papryką

Szparagi kroimy na mniejsze kawałki.
Przestudzoną kaszę łączymy z papryką i szparagami.

ETAP 4:

Sałatka ze szparagami i kaszą pęczak
Szynkę kroimy w kostkę, kukurydzę odsączamy z zalewy

Szynkę kroimy w kostkę.
Kukurydzę odsączamy z zalewy.
Szynkę i kukurydzę łączymy z resztą składników.

ETAP 5:

Sałatka ze szparagami i kaszą pęczak
Ogórki kroimy w kostkę

Ogórki kwaszone kroimy w kostkę, dodajemy do pozostałych składników.
Do sałatki dodajemy majonez, mieszamy. Sałatkę doprawiamy solą i pieprzem.