Sposób przygotowania:
Sałatka ziemniaczana z bundzem
Ziemniaki dokładnie wyszorowałam, ugotowałam do miękkości w osolonej wodzie, ostudziłam, obrałam i pokroiłam w grubsze plasterki. Cebulę obrałam, pokroiłam w piórka. Ogórka i rzodkiewkę umyłam, osuszyłam, pokroiłam w pół plasterki. Ser, pokroiłam w słupki. Natkę pietruszki opłukałam, osuszyłam i posiekałam. Wszystkie składniki sałatki umieściłam w miseczce i delikatnie wymieszałam. Składniki sosu bardzo starannie roztrzepałam widelcem do uzyskania emulsji. Sosem polałam sałatkę wyłożoną na talerzyk.
mysza75
edytaha
:)
Netka
edytaha
Netko, to ser z owczego mleka, jest niesolony, delikatny w smaku, lekko kwaskowaty, bardziej zwarty niż biały ser z krowieka mleka. Podobno najsmaczniejszy jest z mleka otrzymanego podczas majowego wypasu owiec, więc skorzystałam z okazji, że córka wyjeżdżała w góry i poprosiłam ją o przywiezienie kawałka :)
Netka
Dziękuję za wyjaśnienie:) Nigdy nie miałam okazji takiego sera jeść, przynajmniej nie pamiętam żebym taki jadła, narobiłaś mi smaczka :) Sałatka musiała być pyszna:)
edytaha
Netko, smaki świetnie się skomponowały, a że sałatkę zjadłam właściwie dopiero kilka godzin po przyrządzeniu, to smaki nawzajem się przeniknęły i bardzo mi smakowała :)
Netka
:)
gosia56
Też nie wiedziałam co to takiego ale widzę ze nie tylko ja a sałatkę zabieram do ulubionych;)
edytaha
Dziękuję Gosiu, bardzo mi miło :)
monikaT83
edytaha
Pycha, ale można dodać więcej cebulki i rzodkiewki, bo ta moja to taka kryzysowa resztkowa przedzakupowa :)
julcia12437
Dla mnie bundz jest smakiem podobny do mozzarelli. Mi się kojarzy ten ser z Karpatami, bo gdy jeździłam tam zawsze pachniało mi tym serkiem na targach :)
edytaha
Ja go poznałam w Warszawie w hurtowni nabiałowej :)