monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1253]

Babka z batatem i suszoną żurawiną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
  • KALORIE: 140
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Baba na Wielkanoc musi być, moja jest przygotowana na bazie pieczonych batatów z dodatkiem odrobiny oleju kokosowego, dzięki czemu wypiek nie jest suchy. Prawda,że kolor zachęca do jedzenia? Pięknie zapraszam:)

Babka z batatem i suszoną żurawiną Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Babka z batatem i suszoną żurawiną

 

Sposób przygotowania:

Babka z batatem i suszoną żurawiną

ETAP 1:

Babka z batatem i suszoną żurawiną
upieczone ostudzone bataty zmiksować na gładko

Bataty umyć, osuszyć i owinąć folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st i piec około 45-50 minut, do miękkości.

Wyjąć, ostudzić, obrać ze skórki i zmiksować blenderem na gładko.

ETAP 2:

Babka z batatem i suszoną żurawiną
całe jajka utrzeć z cukrem na jasny krem

Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do miski wbić jajka, dodać cukier i utrzeć je na jasna i puszystą masę.

Dodać skórkę z pomarańczy lub aromat pomarańczowy, wymieszać.

ETAP 3:

Babka z batatem i suszoną żurawiną
do jajek wymieszanych z olejem dodawać po łyżce bataty

Olej koksowy rozpuścić i ostudzić. Stopniowo wlewać do miski, cały czas mieszając mikserem. Następnie po łyżce dodawać puree i mieszać mikserem do połączenia.

ETAP 4:

Babka z batatem i suszoną żurawiną
do mokrych składników dodawać makę i jogurt dokładnie wymieszać

Na przemian dodawać mąki i jogurt, cały czas mieszając mikserem do połączenia składników.

ETAP 5:

Babka z batatem i suszoną żurawiną
do ciasta dodać żurawine i dokładnie połączyć z ciastem mąką sprawia iż owoce nie opadają

Żurawinę wymieszać z łyżeczką mąki i wrzucić do ciasta. Połączyć całość. Piekarnik nagrzać do 180 st. Ciasto wylać do formy na babkę z kominem, piec około 55-60 minut do suchego patyczka. Wyjąć, ostudzić i uwolnić z formy.

Smacznego!