Sposób przygotowania:
Babka z batatem i suszoną żurawinąETAP 1:
Bataty umyć, osuszyć i owinąć folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st i piec około 45-50 minut, do miękkości.
Wyjąć, ostudzić, obrać ze skórki i zmiksować blenderem na gładko.
ETAP 2:
Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do miski wbić jajka, dodać cukier i utrzeć je na jasna i puszystą masę.
Dodać skórkę z pomarańczy lub aromat pomarańczowy, wymieszać.
ETAP 3:
Olej koksowy rozpuścić i ostudzić. Stopniowo wlewać do miski, cały czas mieszając mikserem. Następnie po łyżce dodawać puree i mieszać mikserem do połączenia.
ETAP 4:
Na przemian dodawać mąki i jogurt, cały czas mieszając mikserem do połączenia składników.
ETAP 5:
Żurawinę wymieszać z łyżeczką mąki i wrzucić do ciasta. Połączyć całość. Piekarnik nagrzać do 180 st. Ciasto wylać do formy na babkę z kominem, piec około 55-60 minut do suchego patyczka. Wyjąć, ostudzić i uwolnić z formy.
Smacznego!