agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Salceson na na słodko

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Salceson na słodko z galaretek

Salceson na na słodko Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Salceson na na słodko

 

  • galaretka pomarańczowa 1 opak
  • galaretka cytrynowa 1 opak
  • galaretka wiśniowa 1 opak
  • galaretka agrestowa 1 opak
  • śmietana 18% kwaśna 1 duże opak
  • cukier waniliowy 0,5 opak
  • cukier puder 1/2 szklanki
  • sok z cytryny 3 łyżki
  • żelatyna 3 łyżeczki
  • masło 2 łyżeczki
  • winogrona białe 1 garść
  • winogrona ciemne 1 garść

Sposób przygotowania:

Salceson na na słodko
W pierwszej kolejności należy przygotować niezbędne składniki na deser. Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie według przepisu podanego na opakowaniu, ja jednak rozpuszczam galaretki w mniejszej ilości wody, ponieważ zależy mi na czasie aby szybciej stężały. Przelać galaretki do płaskich miseczek i ostudzić je. Po zastygnięciu galaretko pokroić w kostki lub w dowolny sposób. Do wysokiego naczynia wlać śmietanę, zmiksować ją, dodać cukier waniliowy, cukier puder, sok z cytryny, dodać rozpuszczoną w wodzie żelatynę. Zmiksować wszystkie składniki na jednolitą masę pozbawioną grudek. Pokrojone galaretki włożyć do natłuszczonej masłem tortownicy, wlać ubitą śmietanę i wymieszać dokładnie, aby śmietana dostała się między wszystkie galaretki. Udekorować białym i ciemnym umytym i osuszonym winogronem, można użyć inne owoce.
Salceson na na słodko
Tak przygotowuję mój deser na zimno bez pieczenia ze śmietany
Salceson na na słodko
Deser smakuje rewelacyjnie, tak się prezentuje
Salceson na na słodko
Oto mój pyszny deser z galaretek i śmietany
Salceson na na słodko
Deser w całej swojej okazałości - pyszny i nie jest kaloryczny

Tagi:

winogrona