Sposób przygotowania:
Salceson na na słodko
W pierwszej kolejności należy przygotować niezbędne składniki na deser. Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie według przepisu podanego na opakowaniu, ja jednak rozpuszczam galaretki w mniejszej ilości wody, ponieważ zależy mi na czasie aby szybciej stężały. Przelać galaretki do płaskich miseczek i ostudzić je. Po zastygnięciu galaretko pokroić w kostki lub w dowolny sposób. Do wysokiego naczynia wlać śmietanę, zmiksować ją, dodać cukier waniliowy, cukier puder, sok z cytryny, dodać rozpuszczoną w wodzie żelatynę. Zmiksować wszystkie składniki na jednolitą masę pozbawioną grudek. Pokrojone galaretki włożyć do natłuszczonej masłem tortownicy, wlać ubitą śmietanę i wymieszać dokładnie, aby śmietana dostała się między wszystkie galaretki. Udekorować białym i ciemnym umytym i osuszonym winogronem, można użyć inne owoce.