agata1722

agata1722

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 518]

salcesonik

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

salcesonik nazwa może nie za ciekawa ale ciasto warte wypróbowania

salcesonik

Składniki:

salcesonik

 

  • 1 szklanka ciasto: kefir,
  • 3 jajka,
  • 3 łyżki owoce z kompotu,
  • 3 łyżki kakao,
  • 1 kostka kruszonka: margaryna,
  • 3 szklanki mąka,
  • 1 szklanka cukier,
  • cukier waniliowy,
  • 1/2 litra Krem: mleko,
  • 2 łyżki mąka pszenna,
  • 3 łyżki mąka ziemniaczana,
  • 1 szklanka cukier,
  • cukier waniliowy,
  • 1 kostka margaryna,
  • ponadto: paczka biszkoptów,
  • 1 opakowanie galaretka wiśniowa

 

Sposób przygotowania:

salcesonik
ciasto: kefir, jajka, sodę i kakao wymieszać; dodać owoce.
kruszonka: margarynę stopić, dodać resztę składników, połączyć. do kruszonki wlać ciasto- wymieszać. wlać do blaszki i piec 45 minut.
krem: pół szklanki mleka rozrobić z dwiema mąkami. pozostałe mleko zagotować z cukrem, dodać rozrobione mąki, zagotować. budyń ostudzić. margarynę utrzeć, dodając stopniowo budyń i cukier waniliowy.
przygotować galaretkę według przepisu na opakowaniu. ciasto przekroić wzdłuż na dwie części; spód posmarować połową kremu, włożyć biszkopty, zalać tężejącą galaretką. drugi placek posmarować resztą kremu. posmarowaną stroną ułożyć na biszkoptach.