Agiatis

Agiatis

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 232]

Sałtka z grillowaną cukinią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Sałatka może być podawana na ciepło jak i na zimno.

Sałtka z grillowaną cukinią Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sałtka z grillowaną cukinią

 

  • na 3 porcje
  • 3 garście ryżu
  • 1/2 cukinii
  • 2 małe marchewki
  • łyżeczka oliwy
  • szczypta soli do posolenia cukinii
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka soli do posolenia wody, w której będziemy gotować ryż

Sposób przygotowania:

Sałtka z grillowaną cukinią
Cukinie pokroić wzdłuż w cienkie paski. poukładać na talerzu osolić i odstawić na ok 15 minut. Ryż gotujemy w osolonym wrzątku al dente.Gotujemy marchewki do miękkości, następnie kroimy w słupki. Rozgrzewamy patelnie grillową (może być zwykła) smarujemy oliwą i grillujemy cukinie z obu stron na rumiano. Ryż przelewamy zimną wodą. Sałatkę możemy podać na dwa sposoby, po prostu na talerzu, lub tak ja ja w szklankach - whiskaczówki. Jeśli na talerzu - ryż mieszamy z marchewką, a na wierzchu układamy fantazyjnie plastry cukinii. W szklankach - na dno wsypujemy ryż, zwijamy cukinie w krążki, do nich wkładamy słupki marchwi. Na wykałaczki nabijamy po plasterku cukinii do szklanki, doprawiamy pieprzem - podajemy.
Sałtka z grillowaną cukinią
Etap 2

Tagi:

ryż cukinia