Sposób przygotowania:
Sałtka z grillowaną cukinią
Cukinie pokroić wzdłuż w cienkie paski. poukładać na talerzu osolić i odstawić na ok 15 minut. Ryż gotujemy w osolonym wrzątku al dente.Gotujemy marchewki do miękkości, następnie kroimy w słupki. Rozgrzewamy patelnie grillową (może być zwykła) smarujemy oliwą i grillujemy cukinie z obu stron na rumiano. Ryż przelewamy zimną wodą. Sałatkę możemy podać na dwa sposoby, po prostu na talerzu, lub tak ja ja w szklankach - whiskaczówki. Jeśli na talerzu - ryż mieszamy z marchewką, a na wierzchu układamy fantazyjnie plastry cukinii. W szklankach - na dno wsypujemy ryż, zwijamy cukinie w krążki, do nich wkładamy słupki marchwi. Na wykałaczki nabijamy po plasterku cukinii do szklanki, doprawiamy pieprzem - podajemy.