przejs

przejs

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Samorobiąca się drożdżówka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Drożdżówka, której nie musimy zagniatać!

Samorobiąca się drożdżówka Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Samorobiąca się drożdżówka

 

 

Sposób przygotowania:

Samorobiąca się drożdżówka
Przygotowanie tej drożdżówki jest dość czasochłonne, jednak nie musimy wkładać w nią zbyt dużo pracy. Zwłaszcza jak na ciasto drożdżowe, które zwykle wymaga wielu zabiegów. Ciasto najlepiej przygotować rano, a po kilku godzinach, na przykład po powrocie z pracy, piec. Do większej miski wrzucamy po kolei wszystkie składniki. Mieszamy łyżką. Odstawiamy w ciepłe i spokojne miejsce na co najmniej 3 godziny. Pieczemy w takiej typowej blaszce do ciasta około 40 min w temperaturze 180 stopni ( na zdjęciu mam rynienkę, ponieważ piekłam tym razem z połowy porcji). Dobrze jest pod koniec pieczenia przykryć drożdżowkę folią aluminiową, by się nam zbytnio nie spiekła.
Samorobiąca się drożdżówka
Składniki wystarczy wrzucić do miski, wymieszać łyzka i postawić do wyrośnięcia.
Samorobiąca się drożdżówka
Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Tagi:

jajko jajka