IwonaF

IwonaF

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 184]

Samosy z ruskim farszem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Doskonała alternatywa dla ruskich pierogów

Samosy z ruskim farszem

Składniki:

Samosy z ruskim farszem

 

 

  • 1 l oleju do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Samosy z ruskim farszem
Z podanych składników zagnieść niezbyt twarde ciasto. Odstawić. Ziemniaki ugotować, ostudzić, zmielić wraz z serem maszynką o średnim sicie. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oleju i wraz ze szczypiorkiem, solą i pieprzem dodać do ziemniaków. Dokładnie wymieszać. Z ciasta odrywać porcje wielkości mandarynki, rozwałkować je na kształt koła (wielkości płyty CD), każde koło przekroić na pół, zlepić brzeg (ten, który stykał się z nożem), tworząc stożek. Napełnić go farszem, następnie dokładnie zalepić pozostałe brzegi . Smażyć w niezbyt gorącym oleju na ciemnozłoty kolor.
Smacznego!

Tagi:

ciasto