Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Sandacz w cytrusach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Jak uda się kupić ( złowić- dostać) świeżego sandacza warto się przy nim trochę natrudzić .

Sandacz w cytrusach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sandacz w cytrusach

 

 

Sposób przygotowania:

Sandacz w cytrusach
Przygotować marynatę z soku z cytryny, skórki pomarańczowej ( otartej i kandyzowanej),soku z pomarańczy, oleju ( 2 łyżki ), połowy pieprzu i szczypty soli. Dobrze wymieszać i zalać marynatą filet. Zostawić na godzinę w marynacie .Wyjąć. Marynatę obetrzeć . Sandacza osuszyć dokładnie papierowymi ręcznikami kuchennymi .Podzielić na porcje ( u mnie wyszły 3). Posolić, posypać pieprzem i oprószyć mąką. Rozgrzać na patelni pozostały olej z masłem .Wrzucić listek Kafiru. Smażyć przez moment by aromatyzować tłuszcz. Kłaść rybę na tłuszcz i smażyć aż się zarumieni ( najpierw stroną bez skóry -potem skórą i z tej strony smażyć chwile dłużej by skórka zrobiła się chrupiąca). Przed podaniem skropić sandacza cytryną lub podać kawałki cytryny obok ryby. Podałam z zestawem sałat z pomarańczowym dresingiem ( olej, sok z pomarańczy, szczypta soli ) i plastrami ziemniaków usmażonymi na rumiano.
Sandacz w cytrusach
Przygotować marynatę do sandacza- zalać rybę
Sandacz w cytrusach
Wyjąć rybę - osuszyć i podzielić na porcje
Sandacz w cytrusach
Podsmażyć na masle listek Kafiru tak by aromatyzować masło
Sandacz w cytrusach
Usmażyć na rumiano sandacza tak by skórka była chrupiąca