Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Gdy zaświeci pierwsza gwiazdka

Sandacz z ,, posypką jajeczną,,

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Sandacz trochę inaczej. Szczególnie jeśli chodzi o marynatę.

Sandacz z ,, posypką jajeczną,, Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sandacz z ,, posypką jajeczną,,

 

  • 1-2 filet z sandacza ( ze skórą)
  • 1/2 cytryny
  • olej z pestek winogron
  • 1/4 kostki masła ( 5 dag)
  • 2 jajka
  • kawałek zielonej części pora
  • kilka zielonych listków selera ( lub 2 cienkie plasterki obranego selera)
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • szczypta soli miałkiej
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej gruboziarnistej
  • pieprz mielony
  • 1 pełna łyżeczka pieprzu ziarnistego
  • mąka

 

Sposób przygotowania:

Sandacz z ,, posypką jajeczną,,
Wymieszać 1/3 szklanki oleju z sokiem z cytryny , solą morską i pieprzem ziarnistym . Umytego i osuszonego sandacza ( skórą do góry ) ułożyć na porwanych i lekko ugniecionych ( by puściły sok do marynaty ) na kawałki liściach pora , selera ( jak nie ma liści to pociąć na paski kawałek korzenia selera) i natki pietruszki ** i zalać marynatą. Oprószyć mielonym pieprzem. Zostawić na 45 minut w lodówce. Sandacza wyjąć z marynaty. Dobrze osuszyć. Oprószyć mąką. Na patelni rozgrzać olej z połową masła i usmażyć rybę na rumiano z obu stron.Zdejmujac z patelni do podania odsączyć z nadmiaru oleju na papierze kuchennym. Ugotować jajka na twardo - ostudzić , obrać i usiekać .Wyjąć żółtka. Białko pokroić w kostkę , a żółtko pokruszyć. Na drugiej małej patelni rozgrzać resztę masła - wrzucić na nie jajka. Sandacza ułożyć na półmisku polać masłem z kawałkami jajek. Posypać posiekaną natka pietruszki. Doprawić sokiem z cytryny i mielonym pieprzem ( jak trzeba szczyptą soli). * zależy od potrzeb i wielkości filetów bierzemy pół lub cały na porcję - u mnie taki jeden zupełnie wystarczy na 2 osoby * można wykorzystać ogonki i większe liście natki a drobne listki zostawić do dekoracji lub posypania
Sandacz z ,, posypką jajeczną,,
Sandacza zamarynować i zostawic w chłodzie
Sandacz z ,, posypką jajeczną,,
Osuszony filet sandacza oprószyc mąką strzepując jej nadmiar
Sandacz z ,, posypką jajeczną,,
Smazyc rybę na rozgrzanym oleju na rumiano
Sandacz z ,, posypką jajeczną,,
Pokrojone jajka na twardo podgrzać na rozpuszczonym maśle