Renia_Kawa

Renia_Kawa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 100]

Sandacz w sosie z porów

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Sandacz jest przepyszny i wymaga wyjątkowej oprawy. Oczywiście sos jest uniwersalny i nadaje się również do innych ryb.

Sandacz w sosie z porów

Składniki:

Sandacz w sosie z porów

 

  • 500g filetów z sandacza
  • 2 pory
  • 40g masła
  • 200 ml białego, wytrawnego wina
  • 400g jogurtu greckiego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Sandacz w sosie z porów
Sandacza myjemy, osuszamy i delikatnie solimy oraz posypujemy pieprzem. Następnie gotujemy tak przygotowane filety na parze na małym ogniu około 30 minut skórą do dołu. W międzyczasie przygotowujemy sos. Na patelni na rozgrzane masło wrzucamy pokrojonego w krążki pora, którego dusimy około 10 minut. Następnie dodajemy wino i gotujemy dalej, kolejne 10 minut, bez przykrycia. W tym czasie wino powinno się nieco zredukować. Wlewamy jogurt, możemy dodać ulubione przyprawy, i cierpliwie mieszamy całość aż sos zgęstnieje do żądanej konsystencji (około 10 minut). Następnie wyciągamy filety z garnka, ściągamy skórę, która teraz powinna zejść bez trudu, i wkładamy na patelnię do sosu. Delikatnie mieszamy, aby ryba nie rozpadła się na małe kawałki. Po kolejnych 10 minut podajemy z ugotowanym ryżem i młodymi cukiniami. Smacznego!

Tagi:

pory