dominika1987

dominika1987

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 282]

Sandacz z wody z jajkiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczny sandacz z gotowanym jajkiem.

Sandacz z wody z jajkiem

Składniki:

Sandacz z wody z jajkiem

 

  • 1 duży sandacz
  • 1 l wywaru z warzyw
  • 2 cebule
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Sandacz z wody z jajkiem
Sprawionego sandacza umyć, osuszyć, natrzeć solą. Odstawić rybę na godzinę do lodówki. Do garnka wlać wodę, zagotować, dodać obraną i pokrojoną w plasterki cebulę, gotować 15 minut. Wywar przecedzić. Rybę ułożyć w garnku, zalać gorącym wywarem i gotować pod przykryciem na małym ogniu około 20 minut. W tym czasie masło roztopić na patelni, dodać pokrojone w drobną kostkę jajka oraz natkę pietruszki, dusić przez chwilkę, doprawić solą i pieprzem. Rybę ostrożnie przełożyć na półmisek, skropić sokiem z cytryny i posypać przygotowanym jajkiem. Podawać z ziemniakami.

Tagi:

jajko jajka