iwi69

iwi69

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 200]

Sardelki czosnkowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Bardzo dobra przystawka z Sardelek.

Sardelki czosnkowe

Składniki:

Sardelki czosnkowe

 

  • 1kg Sardelek
  • 1 l octu winnego
  • 6 ząbków czosnku
  • 4 łyżki pietruszki drobno pokrojonej
  • 0,33l oliwy z oliwek

 

Sposób przygotowania:

Sardelki czosnkowe
Sardelki czyscimy z wnetrznosci odcinamy lby i wyciagamy kregoslup.Powstaja male fileciki,ktore ukladamy w misce i zalewamy octem winnym tak aby byly dobrze przykryte.Odstawiamy na 24 godziny do miejsca chlodnego.Przygotowujemy polewe :czosnek obieramy i kroimy drobno, mieszamy z pietruszka i dodajemy do oliwy dokladnie mieszamy i odstawiamy przynajmniej na 12 godz. Po 24 godz.wyjmujemy Sardele i pluczemy w wodzie.Ukladamy fileciki w naczyniu zalewamy polewa i na to nastepna warstwa sardelek zalewamy polewa i tak powtarzamy czynnosc do wykoñczenia skladnikow.Odstawiamy do lodowki min 6 godz.