Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Paszteciki maltańskie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Paszteciki można podawać z barszczem czerwonym.

Paszteciki maltańskie

Składniki:

Paszteciki maltańskie

 

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 20 dag masła
  • sól
  • Nadzienie:
  • puszka filetów anchois
  • 3 łyżki startego żółtego sera

Sposób przygotowania:

Paszteciki maltańskie
Z mąki , wody i soli zagnieść twarde ciasto. Na stolnicy ciasto rozwałkować, posmarować masłem, ciasto zwinąć i znów rozwałkować, Czynność tą powtarzać tak długo, aż zużyje się masło. Ciasto, włożyć do lodówki na 2-3 godziny po tym czasie rozwałkować na stolnicy i wycinać małe kwadraciki. Na każdy kwadrat położyć kawałek ryby, zwinąć i obtoczyć w serze. Paszteciki kłaść na blaszkę wysmarowaną tłuszczem, wstawić do piekarnika i piec na złoty kolor. Podawać do zup.