Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Rybny kramik Buni

Sardynki z piri-piri :

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Eksperymentuję z przyprawą piri-piri .

Sardynki z piri-piri :

Składniki:

Sardynki z piri-piri :

 

  • 1 puszka sardynek w sosie pomidorowym ( ja kupuję portugalskie jak dostanę są moim zdaniem najlepsze )
  • 1/2 szklanki oleju z pestek winogron
  • 1 łyżeczka przyprawy piri-piri ( nie za czubata bo ostre )
  • 1/2 pomidora średniej wielkości ( usunąć pestki )
  • 1 łyżka pokrojonej drobno czerwonej papryki
  • 2 łyżki pokrojonego w paseczki ogórka
  • 6 oliwek pokrojonych w plasterki ( dałam zielone nadziewane papryką )
  • 2 łyżki pokrojonego drobno cienkiego szczypiorku

 

Sposób przygotowania:

Sardynki z piri-piri :
Sardynki wyjąć z puszki. Sos w którym były zlać do miseczki , dodać olej i piri-piri .Wymieszać warzywa z sosem .Ułożyć sardynki w miseczce na warstwie sosu i polać resztą . Zostawić w lodówce na 30 minut.
Smaczne- ostre- bardzo mi odpowiada . Zwykła sardynka z puszki a zupełnie inaczej smakuje .