Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Sarnina w sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Mój łatwy sposób na polędwicę z sarny

Sarnina w sosie Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Sarnina w sosie

 

  • 60 dag polędwicy z sarny
  • marynata staropolska
  • 1 duża cebula
  • kilka łyżek oleju
  • pieprz
  • 150 ml śmietany kremówki
  • tłuszcz do smażenia
  • 20 dag boczku
  • 1 łyżeczka mąki

Sposób przygotowania:

Sarnina w sosie
Marynatę mieszamy z olejem i marynujemy w niej pokrojoną na średnie kotlety polędwicę z sarny przez 24 godziny. Po tym czasie na odrobinie tłuszczu (np. oleju) przesmażamy trochę pokrojony w małe plasterki boczek i dodajemy polędwicę. Dusimy razem na małym ogniu do czasu aż mięso będzie miękkie (podlewamy w razie potrzeby wodą). Gdy mięso będzie miękkie, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i dusimy razem jeszcze 10 minut. Podlewamy polędwicę śmietaną zmieszaną z łyżeczką mąki i dusimy jeszcze 2 minuty, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Sarnina w sosie
Zamarynowane mięso przesmażamy na boczku
Sarnina w sosie
Zamarynowane mięso przesmażamy na boczku