Fretete

Fretete

Kucharz
[Przepisów: 4]

Książka Kucharska: Kuchnia śródziemnomorska z produktami Hortex

Saudações de Lisboa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Saudações de Lisboa to najlepszy przykład kuchni portugalskie. Banalnie prosta zupa, gdzie w jednym garnku znajdziemy ryby, owoce morza, znakomite warzywa i aromatyczną wieprzowinę. Nie mogło oczywiście zabraknąć oliwy, oliwek i pikantnych przypraw.

Saudações de Lisboa Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Saudações de Lisboa

 

  • Zupa wiosenna 9-składników Hortex,
  • 400 g ryb morskich (np. dorsz, łosoś),
  • 200 g surowych krewetek (całych, nieobranych),
  • 250 ml białego wytrawnego wina,
  • 100 g pikantnej kiełbasy z papryką(porco, choriso itp.),
  • 100 g surowego boczku,
  • szklanka czarnych oliwek z pestkami,
  • 1000 ml bulionu,
  • 1/2 cebuli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 0,5-1,5 łyżeczki płatków papryczek piri piri lub chili,
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki,
  • liść laurowy,
  • szczypta mielonego ziela angielskiego,
  • natka pietruszki lub kolendra,
  • sól i pieprz cayenne do smaku,
  • oliwa.

Sposób przygotowania:

Saudações de Lisboa
1. W rondlu na rozgrzanej oliwie podsmażyć pokrojony w cienkie paski boczek, dodać posiekaną cebulę i czosnek, kiełbasę w plastrach i krewetki, smażyć 2-3 minut. 2. Wyjąć krewetki i obrać, pancerzyki przełożyć na patelnię, zalać winem, dodać piri piri, dusić na małym ogniu 5-7 minut, dodać bulion i zmiksować blenderem, przetrzeć przez sito. 3. Krewetkowy wywar przelać do rondla z kiełbasą i boczkiem, dodać przyprawy i Zupę wiosenną Hortex, na wierzchu położyć ryby pokrojone w duże kawałki. Gotować na małym ogniu ok. 10 minut, a następnie dodać krewetki i oliwki, doprawić do smaku. 4. Przed podaniem posypać natką pietruszki lub kolendrą.
Saudações de Lisboa
Saudações de Lisboa