EwciaBabcia

EwciaBabcia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 64]

Schab cioci Zosi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Bardzo smaczne połączenie schabu z kapustą kwaszoną. Pomysł oparty na smaku takiego schabu na obiedzie u cioci Zosi .

Schab cioci Zosi

Składniki:

Schab cioci Zosi

 

  • 800g schabu wieprzowego
  • 800g kwaszonej kapusty
  • 4 średnie cebule
  • 1 łyżka mąki pełnoziarnistej
  • 250g śmietany 18%
  • 4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 2 łyżeczki ostrej papryki mielonej
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Schab cioci Zosi
Cebulę obieramy, kroimy w pół krążki. Czosnek obieramy, myjemy, przeciskamy przez praskę. Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, wkładamy do większej torebki i rozbijamy mocno tłuczkiem do mięsa. Wyjmujemy z torebki, nacieramy czosnkiem, solimy i oprószamy mąką. Na patelni rozgrzewamy olej, wkładamy mięso i obsmażamy z każdej strony. Przekładamy do garnka. Na pozostałym tłuszczu podsmażamy cebulę i dodajemy ją do mięsa. Wszystko podlewamy 1/2 szklanki wody, wsypujemy paprykę, przykrywamy, zagotowujemy i dusimy na małym ogniu 20 minut. Kapustę kwaszoną odsączamy i siekamy. Dodajemy do mięsa. Dusimy aż mięso będzie miękkie. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy śmietanę, zagotowujemy i podajemy. 

Tagi:

schab