Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Schab z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Schab pokroić w paski, posypać solą, przyprawą warzywną, utartym tymiankiem i

Schab z pieczarkami

Składniki:

Schab z pieczarkami

 

  • 1 kg schabu
  • 30 dag pieczarek
  • 3 pory (białe części)
  • cebula średniej wielkości
  • kawałek selera
  • puszka zielonego groszku
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • oliwa
  • tymianek
  • majeranek
  • łyżeczka vegety lub jarzynki
  • sól

Sposób przygotowania:

Schab z pieczarkami
Schab pokroić w paski, posypać solą, przyprawą warzywną, utartym tymiankiem i majerankiem. Rozgrzać oliwę na patelni, włożyć mięso i zrumienić, podlać wodą i dusić pod przykryciem około 30 min. Pory pokroić w talarki, seler w paski, włożyć do rondla i dusić z pokrojonymi w cząstki pieczarka mi oraz drobno posiekaną cebulą około 15 min. Gdy mięso będzie już miękkie, dodać duszone jarzyny, osączony zielony groszek, pokrojone w cząstki jabłko, koncentrat pomidorowy i wymieszać. Dusić pod przykryciem jeszcze około 7 min. Podawać z ryżem, kopytkami albo kluskami śląskimi i sałatą w sosie winegret, przybraną ćwiartkami pomidorów.

Tagi:

schab