Sposób przygotowania:
Schab duszony w warzywach :
Schab posolić , popieprzyć i usmażyć na rumiano na 2 łyżkach oleju .Zalać wodą , dodać ziele angielskie , liść laurowy, bulionetkę . Dusić pod przykryciem 20 minut .
W tym czasie obrać marchew , pietruszkę i seler . Marchew pokroić w plasterki , pietruszkę i seler w słupki .Dodać do mięsa .
Zarumienić na patelni na 1 łyżce oleju pokrojoną w ,, piórka „ cebulę , dodać ją do warzyw ( na patelnie wlać 3 łyżki wywaru z warzyw , zagotować i wlać z powrotem do wywaru ) .
Dusić wszystko jeszcze 20 minut .
Dołożyć ogórka z którego odcięte są końcówki ( nie obierać ) , przekrojonego na pół ( wydrążyć pestki ) i pociętego na pół plasterki ( takie bardziej księżyce w wyglądzie),
pomidora sparzonego ze zdjętą skórkę z usuniętymi pestkami pokrojonego w drobna kostkę ( sam miąższ )
Dusić jeszcze 10- minut.
W tym czasie przekroić na połówki pieczarki i usmażyć na rumiano na łyżce oleju. Na końcu dodać masło .
Do mięsa z warzywami wrzucić groszek , pokrojony koper ..Doprawić sos do smaku pieprzem , solą ( jeśli trzeba ) .
Podawać mięso obłożone pieczarkami - sos osobno .( lub mięso w sosie + pieczarki – jak kto woli )
Można dodać odrobinę śmietany ale moim zdaniem jest to zbędne .
W tym czasie obrać marchew , pietruszkę i seler . Marchew pokroić w plasterki , pietruszkę i seler w słupki .Dodać do mięsa .
Zarumienić na patelni na 1 łyżce oleju pokrojoną w ,, piórka „ cebulę , dodać ją do warzyw ( na patelnie wlać 3 łyżki wywaru z warzyw , zagotować i wlać z powrotem do wywaru ) .
Dusić wszystko jeszcze 20 minut .
Dołożyć ogórka z którego odcięte są końcówki ( nie obierać ) , przekrojonego na pół ( wydrążyć pestki ) i pociętego na pół plasterki ( takie bardziej księżyce w wyglądzie),
pomidora sparzonego ze zdjętą skórkę z usuniętymi pestkami pokrojonego w drobna kostkę ( sam miąższ )
Dusić jeszcze 10- minut.
W tym czasie przekroić na połówki pieczarki i usmażyć na rumiano na łyżce oleju. Na końcu dodać masło .
Do mięsa z warzywami wrzucić groszek , pokrojony koper ..Doprawić sos do smaku pieprzem , solą ( jeśli trzeba ) .
Podawać mięso obłożone pieczarkami - sos osobno .( lub mięso w sosie + pieczarki – jak kto woli )
Można dodać odrobinę śmietany ale moim zdaniem jest to zbędne .
kinga
Natala1210
misia53
iwi69
Alita
Doro