wedith1

wedith1

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 300]

Schab duszony z cebulką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszny, soczysty, mięciutki schab - idealny na rodzinny obiad!

Schab duszony z cebulką

Składniki:

Schab duszony z cebulką

 

  • 600 g schabu bez kości
  • 4 duże cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • kilka gałązek koperku
  • sól, pieprz
  • 1 płaska łyżka mąki
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 listek laurowy

Sposób przygotowania:

Schab duszony z cebulką
Mięso dokładnie myjemy, osuszamy, przyprawiamy solą a następnie posypujemy mąką.

Głęboki garnek mocno rozgrzewamy, wlewamy 2 łyżki oleju i smażymy mięso z każdej strony. W międzyczasie cebulę obieramy kroimy w ćwiartki, czosnek obieramy.

Zrumieniony schab wyjmujemy i do tego samego garnka wrzucamy cebulę, zrumieniamy pod koniec dodając całe ząbki czosnku.

Do usmażonej cebulki dodajemy ponownie mięso, zalewamy szklanką wody, dodajemy przyprawy, gałązki koperku i dusimy pod przykryciem około 40 minut, od czasu do czasu przewracając mięso i uzupełniając odparowana wodę

Ja mięso będzie mięciutkie, wyjmujemy i powstały sos miksujemy blenderem.

Schab kroimy w plastry, polewamy sosem, podajemy z ziemniaczkami i sałatką. Smacznego!