eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Schab Eli pieczony w mleku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przygotowałam marynowany schab w mleku, pieczony w piekarniku. Schab wyszedł bardzo soczysty i pyszny.

Schab Eli pieczony w mleku

Składniki:

Schab Eli pieczony w mleku

schab

  • 1.20 kg schabu bez kości
  • 1 łyżka przyprawy do mięs
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżka czosnku marynowanego
  • 1 łyżeczka pieprzu mielonego

pozostałe składniki

  • 2 łyżki musztardy
  • 1 litr mleka 3.2 %

Sposób przygotowania:

Schab Eli pieczony w mleku

przygotowanie przypraw

Schab Eli pieczony w mleku
Przygotować wszystkie przyprawy i musztardę.

Przygotowanie przypraw: przyprawa do mięs, papryka słodka, czosnek granulowany, pieprz i musztarda.

przygotowanie schabu

Schab Eli pieczony w mleku
Opłukany schab osuszyć papierowym ręcznikiem.

Schab opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem.

przygotowanie schabu cd

Schab Eli pieczony w mleku
Schab natrzeć wymieszanymi przyprawami i włożyć na noc do lodówki

przyprawy ( oprócz musztardy ) wymieszać i natrzeć nimi schab i włożyć do lodówki na noc.

przygotowanie schabu cd

Schab Eli pieczony w mleku
Wyjęty z lodówki schab obwiązać sznurkiem.

Schab wyjąć z lodówki i obwiązać sznurkiem.

przygotowanie schabu cd

Schab Eli pieczony w mleku
Posmarować schab musztardą i przełożyć do naczynia żaroodpornego.

Włożyć schab do naczynia żaroodpornego i górę posmarować musztardą.

przygotowanie schabu cd

Schab Eli pieczony w mleku

Schab zalać mlekiem i przykryć naczynie. Włożyć naczynie ze schabem do piekarnika nagrzanego do180 stopni C i piec 120 minut. Schab wyjąć z naczynia i ostudzić. Smacznego!