Sposób przygotowania:
Marynowane pulpety rybno pieczarkowe Eliprzygotowanie składników
Cebulę obrać z łupinek i pokroić w pół krążki. Cebulą obłożyć filety i włożyć do lodówki na noc. Pieczarki obrać i pokroić. Cebulę obrać z łupinek i pokroić w drobną kostkę. Na patelni roztopić masło, dodać pieczarki, cebulę, sól, pieprz i usmażyć. Filety z karpia i tołpygi zmielić razem z cebulą i pieczarkami Do ryby dodać jajka i bułkę tartą.
przygotowanie pulpetów
Całość wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeśli masa rybna jest za rzadka dodać jeszcze bułki tartej.
przygotowanie pulpetów cd
Brać po łyżce masy rybnej i formować okrągłe pulpety.
przygotowanie pulpetów cd
Pulpety panierować w bułce tartej .W rondlu rozgrzać olej. Do gorącego oleju wrzucać pulpety i smażyć aż się zrumienią.
zalewa
Do wody dodać ocet, liście laurowe, ziele angielskie, cebulę sól, cukier i chwilę gotować. Do gorącej zalewy włożyć pulpety, ostudzić i włożyć do lodówki na całą dobę.