eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Marynowane pulpety rybno pieczarkowe Eli

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przygotowałam pulpety z karpia i tołpygi z dodatkiem pieczarek. Pulpety włożyłam do zalewy octowej z cebulą.

Marynowane pulpety rybno pieczarkowe Eli

Składniki:

Marynowane pulpety rybno pieczarkowe Eli

ryba

  • 400 g fileta z karpia
  • 200 g fileta z tołpygi
  • 1 duża cebula

grzyby

pozostałe składniki pulpetów

pozostałe składniki

zalewa

Sposób przygotowania:

Marynowane pulpety rybno pieczarkowe Eli

przygotowanie składników

Marynowane pulpety rybno pieczarkowe Eli
Zmielić ryby, pieczarki, cebulę, dodać jajka i bułkę tartą.

Cebulę obrać z łupinek i pokroić w pół krążki. Cebulą obłożyć filety i włożyć do lodówki na noc. Pieczarki obrać i pokroić. Cebulę obrać z łupinek i pokroić w drobną kostkę. Na patelni roztopić masło, dodać pieczarki, cebulę, sól, pieprz i usmażyć. Filety z karpia i tołpygi zmielić razem z cebulą i pieczarkami Do ryby dodać jajka i bułkę tartą.

przygotowanie pulpetów

Marynowane pulpety rybno pieczarkowe Eli
Wszystkie składniki pulpetów doprawić pieprzem, solą i wymieszać.

Całość wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeśli masa rybna jest za rzadka dodać jeszcze bułki tartej.

przygotowanie pulpetów cd

Marynowane pulpety rybno pieczarkowe Eli
Formować okrągłe pulpeciki z masy rybnej.

Brać po łyżce masy rybnej i formować okrągłe pulpety.

przygotowanie pulpetów cd

Marynowane pulpety rybno pieczarkowe Eli
Opanierowane pulpety smażyć w gorącym oleju.

Pulpety panierować w bułce tartej .W rondlu rozgrzać olej. Do gorącego oleju wrzucać pulpety i smażyć aż się zrumienią.

zalewa

Marynowane pulpety rybno pieczarkowe Eli

Do wody dodać ocet, liście laurowe, ziele angielskie, cebulę sól, cukier i chwilę gotować. Do gorącej zalewy włożyć pulpety, ostudzić i włożyć do lodówki na całą dobę.