eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Śledzie Eli z suszonymi pomidorami i ogórkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przygotowałam śledzie z suszonymi pomidorami z oleju i ogórkami kiszonymi. Dla zaostrzenia smaku dodałam francuską musztardę ziarnistą.

Śledzie Eli z suszonymi pomidorami i ogórkiem

Składniki:

Śledzie Eli z suszonymi pomidorami i ogórkiem

śledzie

  • 600 g solonych filetów śledziowych

pozostałe składniki

przyprawy

Sposób przygotowania:

Śledzie Eli z suszonymi pomidorami i ogórkiem

przygotowanie śledzi

Śledzie Eli z suszonymi pomidorami i ogórkiem
Śledzie wymoczyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić.

Śledzie opłukać, zalać zimną wodą i moczyć około 2 godzin. Wymoczone śledzie osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w paski półtora - dwa centymetry.

przygotowanie śledzi cd

Śledzie Eli z suszonymi pomidorami i ogórkiem
Przygotować wszystkie pozostałe składniki.

Cebulę obrać z łupinek i pokroić w ćwierć krążki. Pomidory pokroić w paski. Ogórki pokroić w pół krążki. Przygotować musztardę. Do miski włożyć śledzie, dodać pomidory, ogórki, cebulę, przyprawę pomidorową, liście laurowe ziele angielskie, ocet, olej i doprawić pieprzem. Całość wymieszać, przełożyć do szczelnego pojemnika i włożyć do lodówki na całą dobę żeby smaki się przegryzły. Smacznego!