Sposób przygotowania:
Schab faszerowany
Odcinamy kość od mięsa i gotujemy na niej wywar. Odkrajamy 1 plasterek schabu, drobniutko go siekamy, mieszamy z orzechami, okruszkami z bułki i drobniutko posiekaną natką pietruszki.Doprawiamy to solą, pieprzem, 1 łyżeczką soku z cytryny. Mięso nacinamy wzdłuż bardzo głęboko, wkładamy farsz z orzechów a na nim układamy śliwki.Mocno obwiązujemy miesko sznurkiem. Obsmażamy schab na patelni, potem przekładamy do garnka i podlewamy 6 łyżkami wywaru z kości. Pieczemy 1,5 godziny w temperaturze 180*C.Od czasu do czasu podlewamy odrobina wywaru z kości. Po wyjęciu z pieca trzymamy 10 minut w cieple a potem możemy zdjąć sznurek. Podajemy z ryżem na sypko (lub młodymi ziemniakami) oraz sałatą.Polecam!Smacznego!